Una de les potes de l’estratègia de construcció de Mercat Social de la XES és l’articulació territorial de les organitzacions i iniciatives d’Economia Social i Solidària (ESS) a través de les xarxes locals. En el procés de posicionar l’ESS com a referent per a la construcció d’alternatives de satisfacció de necessitats, l’organització en el territori de totes aquelles persones i projectes que empenyen per al canvi de model socioeconòmic és clau, ja que des de l’àmbit local és pot tenir un impacte clar i palpable en el teixit econòmic.
Amb ànim de fomentar aquesta organització a barris, vil·les, municipis, etc., al voltant de xarxes locals d’ESS, existeix una comissió de Xarxes Locals que incentiva la creació i acompanya el desenvolupament de l’articulació territorial. Una de les eines principals a través de les quals s’incentiva l’emergència d’aquests grups locals és el Pam a Pam, el mapa col·laboratiu de l’ESS. Així, a través del mapatge i de l’acompanyament de la comissió de Xarxes Locals, es busca que hi hagi cada vegada més grups locals que s’autoorganitzin i desenvolupin activitats d’incidència en el territori per a reforçar les dinàmiques d’ESS en la seva localitat.
Per fer-ho, la XES posa a disposició dels grups locals les diferents eines que s’han anat desenvolupant en el temps, per a què escullin quines són les prioritats en seu territori. Actualment hi ha cinc xarxes locals actives, i uns quants territoris amb un substrat fèrtil per a poder arrancar-ne més.
Xarxes locals de la XES actives a Catalunya:
- Baix Llobregat: al local de Gats i Eticom a El Prat de Llobregat.
- Barcelonès Nord: a La Sargantana de Badalona o a l’Ateneu Popular Júlia Romera de Santa Coloma de Gramanet.
- Sabadell: al Casal Can Capablanca.
- Sant Andreu: al recinte fabril de la Fabra i Coats.
- Sant Cugat: a la Casa de Cultura.
- Terrassa: a l’Ateneu Terrassenc
- Sants: als locals de La Ciutat Invisible, La Col o Espai Veïnal Autogestionat de Can Batlló.
- Cooperasec: a l’ateneu Cooperatiu La Base.