La construcció d’aquesta nova cultura de gestió no seria possible sense les organitzacions pioneres que s’arremanguen per fer realitat el que per molts és una quimera. Així que volem agrair a les vint-i-cinc organitzacions que han fet aquest esforç, que s’han exposat públicament, que s’han atrevit a ensenyar el cor per tal de que entre tots i totes anem aplanant el camí cap a formes de vida més justes, democràtiques i sostenibles.
Aquest informe, fa caminar de la mà els dos móns germans de la Sostenibilitat i l’Economia Social i Solidària, i ens mostra que, quan baixem dels conceptes a les pràctiques, en allò concret, les dues idees s’assemblen molt. En aquest cas, una eina com el BS, que mesura el comportament de les organitzacions, és el que fa de nexe d’unió i ens porta cap a la concreció. El BS s’ubica doncs, en aquest objectiu eminentment pràctica: és una eina al servei de tot tipus d’organitzacions que permet mesurar diferents aspectes relacionats amb la sostenibilitat, per empènyer a dur a terme processos de millora interna.
Tot seguit us desglossem els resultats més destacats de l’informe:
· Hi ha majoria de dones a l’estructura laboral, un 60%, tant en nombre total de treballadores com en els càrrecs de responsabilitat executiva.Als principals espais de presa de decisions la paritat és gairebé total.
· El 25% de les persones ocupades provenen de situacions de risc d’exclusió social.
· De mitjana el sou més alt és pràcticament dues vegades més alt que el més baix.
· El 90% de les organitzacions fan recollida selectiva de residus, utilitzen paper reciclat i tenen pràctiques d’estalvi i l’eficiència energètica.
20 de les 25 organitzacions treballen amb finances ètiques:de mitjana el 21% dels dipòsits i el 24% dels préstecs rebuts.
· El 25% de les compres es realitzen dins de l’àmbit de l’Economia Social i Solidària.
· La mitjana de qualitat laboral es situa en un 7.92 sobre 10. Les millores puntuacions fan referència a aspectes motivacionals vinculats al suport mutu, l’autonomia i la realització personal pel fet de pertànyer a un col•lectiu.
Aspectes a millorar:
· La participació de la base social als espais de presa de decisió és de mitjana d’un 5%. De les 566 persones que tenen de mitjana les organitzacions a la seva base social, 28 s’impliquen activament en la presa de decisions.
· Les dones són minoria (40%) a consells rectors, juntes directives i patronats
· Entre el 40% i el 50% de les organitzacions consumeixen productes d’higiene, de neteja i materials d’oficina amb algun tipus de certificació de la qualitat ambiental.
· Quant a qualitat laboral, els aspectes menys valoratssónla qualitat material, relacionada amb el sou, les condicions físiques de treball i els equips i eines disponibles, i, la sobrecàrrega de feina.
Per aprofundir en l’anàlisi i els resultats podeu descarregar l’informe aquí