Durant els mesos de juliol i agost, des de la comissió de balanç social amb coordinació amb la d’intercooperació, el Pam a Pam i les xarxes locals, hem estat elaborant l’informe de l’Estat del Mercat Social Català 2015. Amb l’arrencada del curs l’estem acabant d’editar i maquetar, i el tindrem a punt per presentar a la Fira, els propers 21, 22 i 23 d’octubre.
Aquesta és la segona edició d’aquest informe, que és l’evolució dels informes agregats de balanç social que es venien fent des de l’any 2007 (aquí en podeu consultar totes les edicions). Volem destacar que l’elaboració de l’informe en si mateix –més enllà de l’impacte dels resultats- és molt important, ja que serveix d’excusa per a què la feina d’una bona quantitat de gent quedi recollida i sistematitzada, la puguem analitzar i puguem parar-nos a pensar en el camí que estem fent i com l’estem fent. Un agraïment d’entrada, doncs, per a totes les organitzacions i persones que han fet el balanç social, que estan impulsant xarxes locals i sectorials, que s’ha incorporat al Pam a Pam, i que han fet l’esforç de parar-se a descriure el que estan fent.
Així, com cada any, entrarem en profunditat als indicadors agregats de balanç social i Pam a Pam per respondre a algunes d’aquestes preguntes:
- Quin és el perfil mig d’una organització de l’ESS quant a generació d’ocupació, facturació i base social implicada?
- Quin és el grau de participació i mobilització de la base social i laboral a les 105 organitzacions que han fet el balanç social?
- Com entenen la igualtat de gènere les diferents organitzacions de l’ESS?
- Quin és el grau de benestar laboral expressat pels 818 treballadors i treballadores que han elaborat les enquestes de qualitat laboral de balanç social?
- Com puntuen la qualitat dels productes i serveis les prop de 500 empreses i persones clientes o usuàries que han fet les enquestes d’avaluació?
- Quin és el volum de diners dipositats en finances ètiques i dedicats a compres d’empreses proveïdores de dins del mateix mercat social?
A més de respondre aquestes preguntes, comptem amb les aportacions de les diferents xarxes locals de la XES (Terrassa, Sabadell, Barcelonès Nord, Baix Llobregat, Sant Andreu del Palomar, Sants, Sant Cugat), que ens expliquen què han estat fent l’últim any i quin és el seu full de ruta. Comptem també amb les aportacions de les tres xarxes sectorials (la XAREC, FETS i la xarxa de monedes socials de Catalunya), així com la tribuna de l’Adrià Martín-Mayor sobre la confluència entre l’economia social i solidària i el moviment agroecològic, i la d’en Carles Masià repassant els vectors comuns als mitjans de comunicació cooperatius i associats a la XES.
Finalment, dir també que comptem amb una revisió més conceptual, d’en Ruben Suriñach, de la idea de mercat social llegida des del paradigma dels Comuns, així com una revisió del sistema quebequès d’innovació en economia social a partir d’un article de l’Enekoitz Etxezarreta. L’Amanda Ortega també ens exposa la importància d’avançar en la posada en marxa d’eines de rendició de comptes com el balanç social. Comptarem també amb el pròleg d’en David Fernández, cooperativista de la Coop57.