La campanya del Balanç Social 2021, disponible a partir del 22 d’abril de 2021
A partir del 22 d’abril i fins el 30 de juny les entitats podeu respondre les preguntes habituals del Balanç Social, que fan referència a l’exercici 2020, en qualsevol de les seves dues modalitats:
– Modalitat bàsica: correspon al mínim de preguntes que considerem necessàries per formar part del Mercat Social de l’ESS.
Guia de preguntes de la modalitat bàsica.
– Modalitat completa: a les preguntes de la modalitat bàsica hi sumem altres preguntes que ajuden a obtenir una visió més completa sobre l’organització. Entre elles, qüestionaris externs que permeten avaluar aspectes com el benestar laboral de les treballadores o, si s’escau, la qualitat associativa, professional i del voluntariat.
Guia de preguntes de la modalitat completa.
Estructura de les preguntes:
Les dues modalitats comparteixen la mateixa estructura:
- Dades Generals: informació quantitativa sobre la base social que composa l’organització.
- Economia i política de lucre: dades econòmiques i detall d’excedents
- Equitat i democràcia: grau de qualitat democràtica, tan directa com representativa, que l’organització permet a totes les persones membres, tant si són associades com contractades. Grau de diversitat de les organitzacions i la igualtat d’oportunitats de què gaudeixen les persones que hi treballen.
- Sostenibilitat ambiental: impacte ambiental de l’activitat diària de l’organització i pràctiques que es segueixen en favor de la sostenibilitat ambiental.
- Compromís social i cooperació: sensibilitat que l’organització demostra pel seu entorn en matèria de participació, implicació i apoderament social del territori
- Qualitat del treball: capacitat de l’organització de proporcionar el benestar i el desenvolupament de les persones treballadores des de la sostenibilitat del projecte
La Comissió de Balanç Social de la XES utilitza aquestes dades per poder fer una anàlisi agregada i publicar l’Informe de l’estat del Mercat Social català, així com també l’agregació estatal en el marc de l’estructura confederal de la Red de Economía Alternativa y Solidaria (REAS). En cap cas surten dades individualitzades.
A més, les dades introduïdes en aquesta fase estàn subjectes al sistema d’avaluació i al procés d’auditoria:
El sistema d’avaluació té com a objectiu determinar si una entitat compleix els mínims per tal de que una entitat pugui entrar al catàleg del Mercat Social de la XES.
El procés d’auditoria és posterior a la introducció de totes les dades i a l’avaluació i té l’objectiu de verificar els respostes de les entitats per potenciar el Balanç Social com a segell. No es fa a totes les entitats i el procés de selecció de quines entitats passen l’auditoria és discrecional.