CIRIEC-España
El passat 25 i 26 de juny va tenir lloc a Ginebra una conferència que portava per títol Implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenibles: quin paper per l’Economia Social i Solidària?. Va ser organitzada per l’Institut de Recerca pel Desenvolupament Social de l’ONU (UNRISD, en anglès) i pel Grup de Treball Inter-institucional de les Nacions Unides sobre Economia Social i Solidària (UNTFSSE, en anglès) i va tenir lloc a la seu de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
L’objectiu de la conferència va ser debatre sobre les contribucions de l’ESS com a mitjà per implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) que marquen l’Agenda 2030 de l’ONU. Diferents actors procedents de l’àmbit acadèmic, de les polítiques públiques i de l’activisme van ser convocats per identificar i compartir investigacions de diferents racons del món per examinar de manera crítica el paper de l’ESS en la implementació dels ODS. Organitzacions com RIPESS, GSEF o l’ACI també eren presents.
L’article elaborat per la Raquel Alquézar i el Rubèn Suriñach de la Comissió de Balanç Social de la XES explicant els 10 anys de trajectòria amb els que compta el Balanç va ser seleccionat entre 320 propostes rebudes de 60 països. Vam ser convidades a participar presencialment a la conferència i compartir programa amb 43 ponents diversos organitzats en sessions paral·leles que van tractar diferents aspectes com la igualtat de gènere, l’alimentació i l’agricultura, la mesura d’impacte o l’anàlisi de contexts locals com Barcelona, Seul o Kampala. El Balanç Social va ser destacat entre les eines presentades com metodologia que fa 10 anys que mesura l’impacte econòmic, social i mediambiental de les entitats de l’ESS catalana i que té el valor afegit d’haver-hi estat creat l’any 2008 per iniciativa de persones implicades en l’ESS al voltant de la XES.
La conferència va servir per donar visibilitat a l’ESS com medi per assolir l’Agenda 2030 i per incidir en el treball futur efectuat des de l’ONU.