Enxesca’t! Intercooperació per a transformar

L’Aritz, el Dani, el Dionisio, la Montse,la Nines, la Luz, la Laura, el Roger, el Roman, el Rubén i la Sandra...us presentem la comissió d’Intercooperació de la Xarxa d’Economia Solidària: som una de les comissions més joves de la xarxa, amb només dos anys de trajectòria, però amb moltes idees i ganes de fomentar l'enxarxament i potenciació mútua entre organitzacions de l'Economia Social i Solidària (ESS).

, . 11 abril, 2016

Durant aquests anys, ens hem anat organitzat, hem anat sumant membres i generant alguns espais d’intercooperació que s’han anat consolidant. Durant el 2015 vam tenir dues fites especialment importants. La primera, la trobada Enxesca’t, on vam dedicar un matí a generar dinàmiques d’intercooperació tant sectorials com intersectorials. Van participar una cinquantena d’organitzacions i es va valorar molt positivament.

La segona gran fita van ser els espais d’intercooperació de la Fira d’Economia Solidàra (FESC),  amb dinàmiques com la de Pol·linització creuada, on van participar 63 persones de 50 entitats, i ens va permetre conèixer-nos entre moltes organitzacions en poc temps i generar possibilitats d’intercooperació. En aquesta dinàmica vam poder treballar en grups intersectorials. Cada grup havia d’escollir un projecte actual o futur d’una de les organitzacions i fer l’exercici de veure com cada una de les entitats de la taula podia contribuir al projecte, encara que fos un exercici fictici o imaginari.  El que s’aconsegueix és que, d’una manera pràctica i amena, cada organització pot presentar els seus punts forts a la resta. Les valoracions van ser molt positives, al “generar un espai de treball comú es fa pinya”, “Un espai de relació, on ens coneixem i intercooperem de manera lúdica, informal, distesa i divertida”. La Comissió s’encarrega també de dinamitzar el sopar de la FESC, un espai lúdic i dinàmic on després de un cap de setmana molt intens, podem trobar-nos riure i fer grup, conèixer-nos i gaudir. D’aquest sopar i de la valoració dels participants es van treure un munt de propostes que de ben segur, la comissió aplicarà en l’edició del 2016! Prepareu-vos!Enxescat1

Estem contents de la trajectòria feta, però som conscients que ens cal encara molta feina per fer, i, per tant, també us estenem la mà, no només per què compteu amb nosaltres si necessiteu alguna cosa en relació a la nostra tasca, sinó també per sumar-vos a les nostres mans activament en la comissió. Volem créixer i seguir sumant, per això breument us expliquem el nostre pla de treball pel 2016 aprovat per l’assemblea general de la XES. Les accions previstes són aquestes:

  • Organitzar dues trobades d’intercooperació, com al 2015 (una el mes de juny i l’altra a la  FESC), per a seguir treballant en el coneixement entre les organitzacions de l’ESS.
  • Treballar les dinàmiques d’intercooperació en els diferents espais de la FESC: espai de trobada dels expositors el primer dia de la fira, espai d’intercooperació permanent durant tota la fira on els expositors i visitants poden posar anuncis d’oferta i demanda, i l’espai del sopar.
  • Fer un seguiment dels processos d’articulació  sectorial per recolzar-les i oferir-nos com a enllaç entre elles. Actualment hi ha dues xarxes sectorials en funcionament: la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) i la Xarxa de Monedes Socials. A més, hi ha processos de coordinació en marxa en l’àmbit dels espais de gestió comunitària i de arquitectura i enginyeria.
  • Aconseguir una base de dades de totes les entitats de la XES i del Mercat Social, organitzada per sectors, per donar resposta ràpida a necessitats que puguin tenir les organitzacions de l’ESS.
  • Compartir xerrades, informes, etc., en relació a temes de mercat social, així com contribuir a dinamitzar la nova pàgina de Mercat Social de la XES.
  • Reflexionar i conceptualitzar internament que entenem quan parlem d’intercooperació.

El nostre objectiu és clar: poder conèixer-nos més entre nosaltres per anar guanyant escala des de la intercooperació, en comptes de fer-ho competint. Us animem a seguir construint la xarxa i la intercooperació!